top of page

 

 

 

Rutes

Barrris

de Barcelona

Podeu fer una Ruta amb nosaltres el dia i hora que us vagin millor contactat-nos a historiesciencies@gmail.com o al 606520597.

També podeu consultar la nostra Agenda de rutes programades a les que us podeu afegir.

El preu de la Ruta és de 12 euros per persona.

Grup superior a les 5 persones - 10 euros per persona.

Grup superior a les 10 persones - 8 euros.

Grups superior a  15 persones, poseu-vos en contacte amb nosaltres per més informació sobre el descompte que podeu gaudir.

 

Barris

Indústria i Ciència a Gràcia

 

Independent durant gairebé 50 anys, la Vila de Gràcia s'ha anat transformant de ser una població eminenment agrícola a ser un centre industrial i, ja més recenment, una zona comercial. Durant aquest procés ha estat testimoni de petits i grans esdeveniments científics, tecnològics i mèdics: un químic de renom que va patir exili i presó, un taller de rellotges suïssos que encara funcionen, l'arribada de les màquines de Vapor, la redacció de la primera llei de l'avortament de l'Estat espanyol, el descobriment d'asteroides i planetes... Vine a conèixer Gràcia amb ulls de Ciència!

 

 

 

Gràcia

Indústria i Ciència

a Sant Andreu

En aquest itinerari coneixerem l'origen de Sant Andreu, algunes de les seves històries més curioses, farmàcies centenàries, tramvies de foc i fàbriques plenes d'obrers. De la Fabra i Coats a la Maquinista, farem un cop d'ull a Sant Andreu per descobrir com i perquè va esdevenir un dels principals centres industrials de Catalunya. Endinsat en un barri, o poble, desconegut per a molts barcelonins.

 

 

Sant Andreu
El Raval, barri d'hospitals

 

Des de l'Edat Mitjana el Raval ha estat un espai destinat a acollir moltes de les institucions caritatives i de salut de la ciutat. A la vegada, per molts ha estat un sinònim de pobresa, marginació i corrupció fins a gairebé l'actualitat. En aquest itinerari coneixerem el Raval però també veurem com la pràctica de la medicina ha evolucionat al llarg de més de 500 anys. Dels hospitals medievals que acollien pobres i desvalguts fins a l'aplicació de tractaments per a la tuberculosis, el Raval ens ensenya història de la medicina mentre també ens mostra la seva pròpia història. Què s'exhibia a l'enigmàtic Museu Roca?

Raval

La Barceloneta: més enllà del mar

 

La Barceloneta ha estat sempre el barri mariner, el barri dels pescadors. Però no només això. També va ser un barri eminentment obrer i industrial, que va acollir grans fàbriques i va viure revolucions i bullangues. I potser encara menys conegut, el barri també ha estat testimoni de grans fites científiques que formen part de la història tant de la ciutat com de Catalunya i del món sencer. Veurem doncs la història del barri mitjançant la història de la fotografia, del globus aerostàtic, del submarí, del sistema mètric, de les cooperatives... Sabries trobar una "Succesió de Fibonacci" a la Barceloneta?

Barceloneta

Dels Gremis a Einstein, Ciència a Sant Pere i la Ribera

 

Cases gremials, tallers industrials, una Acadèmia de Matemàtiques, una farmàcia centenària, el Rec Comtal, una capella amagada... El barri de Sant Pere i la Ribera ha estat, des de gairebé l'origen de la pròpia ciutat, estretament lligat a la vida artesanal i obrera de la ciutat. Per suposat, ciència i tecnologia hi han tingut un paper fonamental. Vine a explorar un barri desconegut per molts barcelonins mitjançant la història de les seves indústries, els seus treballadors i els científics que hi han viscut o que l'han visitat. Què hi feia Albert Einstein l'any 1923 en un local del carrer Sant Pere Més Baix?

Sant Pere

Metges i Malalts a l'Eixample

 

En aquest itinerari ens traslladem a les dècades finals del segle XIX per veure com els Metges i els Malalts, poc a poc, es van traslladant des del Raval cap a la nova expansió de la ciutat: l'Eixample. Així, veurem com sorgeixen un gran nombre de clíniques, l'Hospital Clínic o la Casa de la Lactància. Veurem com eren aquestes clíniques, quina medicina s'hi feia, quins eren els seus clients i què ens ensenyen sobre l'estat i evolució de la medicina a finals del segle XIX i principis del XX.

Eixample

Fàbriques i obrers a Sants

 

L'any 1897, Sants es va integrar dins la creixent ciutat de Barcelona. Abans havia estat un petit poble agrícola fins que es va convertir en un important centre industrial. Tot voltant per Sants descobrirem aquest passat ple de fàbriques, obrers i obreres, conflictes laborals, i cooperativisme. Coneixerem històries de treballadors anònims, de conegudes vagues i personatges destacats. Veurem que en queda avui en dia d'aquelles indústries i quins usos se'n fa, al segle XXI, del patrimoni industrial de Sants.

Sants

El Poble Nou: Passat i Patrimoni Industrial

 

Cap a la dècada de 1840s el nucli de vivendes sorgit al sud del terme de Sant Martí de Provençals fou batejat popularment com a “Pueblo Nuevo”. En poc temps, aquest indret es convertí en una de les zones més industrializades de la ciutat. En aquest itinerari us proposem explorar la història del Poble Nou, de les seves fàbriques i dels obrers i obreres que hi treballaren. Veurem què van ser i en què s'han convertit algunes de les indústries més significatives del barri i com s'ha gestionat o s'ha de gestionar aquest patrimoni industrial.

Poble Nou
bottom of page