top of page

 

Rutes

Culturals

per Barcelona

Podeu fer una Ruta amb nosaltres el dia i hora que us vagin millor. Per concretar la ruta, la data i el preu, podeu contactar-nos a historiesdeciencia@gmail.com o al 606520597.

 

Picasso

L'Espiritisme a Barcelona

En aquest itinerari coneixerem el moviment espiritista que es va desenvolupar a Barcelona a finals del segle XIX i principis del XX. Es tractava d'una doctrina que volia contrarestar el catolicisme imperant i que recolzava moviments progressistes com l'escola laïca i el feminisme. Coneixerem poetes capellans amb problemes d'esperits, científics que van recolzar les teories espiritistes; d'altres que no van creure-hi i metges que sostenien que les médiums estaven simplement malaltes. Anem a buscar esperits per la ciutat!

Espiritisme

Picasso a Barcelona:

L'origen del geni

Pablo Ruiz Picasso va arribar amb la seva família a Barcelona amb només 13 anys el 1895. Aquell adolescent va arribar a una ciutat que, com ell, creixia a ritme trepidant. Barcelona s'obria al món per convertir-se en una ciutat moderna, mentre que el jove Picasso es feia gran, no només físicament, sinó també com artista. En aquesta ruta recorrerem aquells anys de formació de Picasso pel centre de Barcelona, els indrets on va viure, els seus estudis de pintura, les primeres exposicions públiques, els amics i artistes que el van acompanyar, els seus viatges a París, i, per acabar, el seu llegat a la ciutat.

Tren

Pasajeros al tren!

Història del Ferrocarril a Barcelona

 

El 28 d'octubre de 1848 s'inaugurava el primer tren de la península ibèrica que unia Barcelona i Mataró. A partir d'aquest dia, milers de trens han sortit i arribat de Barcelona traslladant passatgers i mercaderies. Coneixerem els orígens del tren, les estacions que s'han construït i destruït i moltes històries relacionades amb els ferrocarrils de Barcelona. Preparats pel viatge?

 

Llum

Itinerari per la Llum de Barcelona

 

“Al costat d'aquests canelobres, els fanals antics semblen moribunds!” deia Diario de Barcelona quan, al voltant dels anys 1840s, les llums d'oli es va substituir, en alguns carrers de la ciutat, pels primers enllumenats públics de gas. Una nova llum arribava a Barcelona, i després encara havia de venir l'electricitat! En aquest itinerari per la llum de Barcelona coneixerem la història de l'enllumenat públic de la ciutat però també explorarem com llums i foscors han influït en la vida de milers de ciutadans de Barcelona.

 

Condemnats a mort!
Execucions a la Barcelona Vella

 

L'any 1492, l’execució d’un pagès anomenat Joan, que va ser condemnat a mort per intentar assassinar el rei Ferran, va començar a l'actual Plaça de l'Àngel, on li van tallar un puny, després al Born, li van tallar l'altre mà i més tard el nas... Així, li van tallar una cama al carrer Sant Pere ja en direcció al Portal Nou, on van cremar un cop fora de la ciutat. En aquest itinerari coneixerem la història dels ajusticiaments i condemnes a mort a Barcelona. Coneixerem casos verídics, com el d'en Joan, llegendes, pràctiques i rituals de mort que durant segles han provocat morbositat, curiositat i indignació a la gent de Barcelona.

 

Condemnats

La derrota del 11 de Setembre i la construcció de la Ciutadella

 

L'onze de setembre de 1714 Barcelona va capitular en mans de les tropes de Felip V després de catorze mesos de setge. Arran d'aquesta derrota, es decideix la construcció d'una fortalesa, que s'anomenà la Ciutadella, amb un objectiu ben diferent a l'habitual: controlar i reprimir els habitants de la ciutat de Barcelona. En aquest itinerari visitarem els escenaris d'aquesta derrota i resseguirem la destrucció produïda arran de la construcció de la Ciutadella.

 

11 setembre
Expo 88

Ruta per la Exposició Universal 1888

 

A mitjans del segle XIX, el desenvolupament dels transports i de les grans metròpolis van permetre l'aparició de les Exposicions Universals. Diversos avenços tecnologics començaven a canviar la vida de les persones i aquests esdeveniments volien modificar també el desenvolupament de les ciutats i de la societat. En aquest itinerari coneixerem els polítics, artistes, arquitectes i obrers que van participar en la primera Exposició Universal de l'Estat a Barcelona. A la vegada, recorrerem l'espai que la va acollir, sabrem què en queda i què s'ha perdut. Visiteu amb nosaltres l'Exposició Universal de 1888!

Una visita a l'Exposició Internacional de 1929

 

En aquest itinerari us proposem un viatge en el temps per visitar la Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Veurem com la muntanya de Montjuïc es va transformar en una finestra al món que va permetre als barcelonins conèixer els últims avenços científics i productes comercials. Passejarem pels edificis i espais que van acollir el certamen i, mitjançant fotografies i gravats del moment, ens imaginarem com devia ser visitar la segona gran Exposició de la ciutat.

Expo 29

Ruta Puig i Cadafalch, home polifacètic

 

L'any 2017 es celebren els 150 anys del naixement de Josep Puig i Cadafalch i els 100 anys del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya. Mitjançant els edificis que va projectar a l'Eixample barceloní, en aquest itinerari volem commemorar aquesta efemèride explorant les diferents facetes d'aquest arquitecte, però també polític, arqueòleg i historiador de l'art, nascut a Mataró. La seva història ens permetrà reflexionar sobre la història recent de Catalunya, el Modernisme, la seva desaparició, etc...

bottom of page